Przy rzeczownikach po przecinkach podano sposób utworzenia liczby mnogiej.
Dose die, -n | puszka |
Flasche die, -n | butelka |
Glas das, Gläser | szklanka, słoik |
Laib der, -e | bochenek |
Schachtel die, -n | pudełko |
Scheibe die, -n | kromka |
Schnitte die, -n | plasterek |
Tafel die, -n | tabliczka |
Tasche die, – n | torebka |
Tasse die, -n | filiżanka |
Verpackung die, -en | opakowanie |
Zehe die, -n | ząbek |
Die Kennzeichen und Bestandteile der Lebensmittel (Cechy i składniki żywności)
bitter | gorzki |
Fett das, -e | tłuszcz |
frisch | świeży |
kalorienvoll | kaloryczny |
Kohlenhydrate die, Pl. | węglowodany |
lecker | pyszny, smaczny |
mild / sanf | łagodny |
Mineralien die, Pl. | minerały |
pikant / würzig | pikantny |
Protein die, Pl. | białko |
salzig | słony |
sauer | kwaśny |
schmackhaft | apetyczny |
süß | słodki |
trocken | czerstwy (chleb), cierpki (wino) |
Vitaminen die, Pl. | witaminy |
vollkörnig | pełnoziarnisty |
Im Restaurant (W restauracji)
bestellen | zamówić |
Hauptspeise die, -n | danie główne |
Kellnerin die, -nen | kelnerka |
Konditorei die, -en | cukiernia |
Küchenchef der, -s | szef kuchni |
Nachtisch der, -e | deser |
Ober / Kellner der, – | kelner |
Rechnung die, -en | rachunek |
reservieren | zarezerwować |
servieren | podawać |
Serviette die, -n | serwetka |
Speise die, -e | potrawa |
Speisekarte die, -n | menu / karta dań |
Spezialität die, -en | specjalność |
Trinkgeld das, -er | napiwek |
Vorspeise die, -n | przystawka |
Słownictwo opracowano na podstawie: „Organizer gimnazjalny. Język niemiecki.”, P. Kawa, J. Pac-Kabała, Wydawnictwo Szkolne PWN