Przy rzeczownikach po przecinkach podano sposób utworzenia liczby mnogiej.

Dose die, -n puszka
Flasche die, -n butelka
Glas das, Gläser szklanka, słoik
Laib der, -e bochenek
Schachtel die, -n pudełko
Scheibe die, -n kromka
Schnitte die, -n plasterek
Tafel die, -n tabliczka
Tasche die, – n torebka
Tasse die, -n filiżanka
Verpackung die, -en opakowanie
Zehe die, -n ząbek

 

Die Kennzeichen und Bestandteile der Lebensmittel (Cechy i składniki żywności)

bitter  gorzki
Fett das, -e  tłuszcz
frisch  świeży
kalorienvoll  kaloryczny
Kohlenhydrate die, Pl.  węglowodany
lecker  pyszny, smaczny
mild / sanf  łagodny
Mineralien die, Pl.  minerały
pikant / würzig  pikantny
Protein die, Pl.  białko
salzig  słony
sauer  kwaśny
schmackhaft  apetyczny
süß  słodki
trocken  czerstwy (chleb), cierpki (wino)
Vitaminen die, Pl.  witaminy
vollkörnig  pełnoziarnisty

 

Im Restaurant (W restauracji)

bestellen zamówić
Hauptspeise die, -n danie główne
Kellnerin die, -nen kelnerka
Konditorei die, -en cukiernia
Küchenchef der, -s szef kuchni
Nachtisch der, -e deser
Ober / Kellner der, – kelner
Rechnung die, -en rachunek
reservieren zarezerwować
servieren podawać
Serviette die, -n serwetka
Speise die, -e potrawa
Speisekarte die, -n menu / karta dań
Spezialität die, -en specjalność
Trinkgeld das, -er napiwek
Vorspeise die, -n przystawka

Słownictwo opracowano na podstawie: „Organizer gimnazjalny. Język niemiecki.”, P. Kawa, J. Pac-Kabała, Wydawnictwo Szkolne PWN